Son zamanlarda yayımlanan bazı araştırma raporları risk sermayelerine dayalı işletmelerin %75’inin kâr elde etmede başarısız olduğuna işaret etse de yatırımcıların bu alana duyduğu ilgi azalmıyor. Üstelik risk sermayesi yatırımcıları hangi işletmeyi tercih edeceklerini oldukça titiz bir şekilde seçiyor. Ancak bu seçimi başarılı bir şekilde gerçekleştirmek için belirli etmenlerin göz önünde bulundurulması gerekiyor.
Risk sermayesi yatırımcıları fonlarını yönlendirecekleri işletmeyi seçerken belirli beklentilere odaklı bir şekilde hareket ediyor. Şirketlerin genellikle düşük likiditeye sahip işletmelere, uzun vadede 5 ila 10 kat kâr elde etmeyi umarak yatırım yaptıkları söylenebilir. Ne yazık ki bu tür şirketlerin her zaman hedeflerine ulaşabilmesi zannedildiği kadar kolay değil. Ancak Blockchain teknolojisi bu süreci daha kolay bir hale getirebilecek potansiyele sahip.
Blockchain teknolojisi sayesinde risk sermayesi şirketleri daha fazla işletmeye ulaşabiliyor. Üstelik bu yenilikçi teknoloji şirketlere yatırımdan önce daha etkili bir değerlendirme süreci kazandırarak yapılan yatırımların başarı yüzdesini artırıyor. İşte Blockchain teknolojisinin sunduğu avantajlardan bazıları…
İçerik Rehberi
Oldukça büyük bir depolama kabiliyetine sahip olan Blockchain, bir işletme hakkındaki geçmiş ve güncel verileri tüm yönleriyle yatırımcıların önüne koyabilir. Böylece yatırım firmaları değerlendirdikleri işletme hakkında daha detaylı analiz gerçekleştirebilir.
Blockchain teknolojisinin kullanıcılarına kazandırdığı en önemli özelliklerden birisinin de şeffaflık olduğu söylenebilir. Bu sayede yatırımcılar, işletmelerin faaliyetlerini daha net bir şekilde görebilir ve tam olarak neye yatırım yaptığını daha iyi anlar. Ayrıca Blockchain ağlarında gerçekleşen işlemlerin doğrulanabilirlik özelliği sayesinde yatırım firmaları birçok avantajdan faydalanabiliyor.
Risk sermayesi şirketlerinin bir işletmeye yatırım yaparken göz önünde bulundurduğu başlıca etmenlerden birisi de likidite. Çoğu startup ya da küçük boyutlu işletme kısıtlı likidite olanaklarına sahip çünkü hisseleri o kadar değerli değil. Blockchain temelli platformlar sayesinde yatırım şirketleri ICO token’ları satın alabiliyor ve yatırımlarını bu token’ları kullanarak yapıyor. Varlıkların tokenizasyonu daha iyi likidite olanağı sağlıyor.
Blockchain teknolojisinin sorun olmaktan çıkardığı bir diğer husus da sınırlar. Teknoloji sayesinde dünyanın her yerine hızlı bir şekilde erişebilmek mümkün. Yani yatırımcılar diledikleri konumdan Blockchain temelli platformlara ulaşabiliyor.