Genellikle kripto para birimlerinin ya da spesifik olarak Bitcoin’in hükümetler ya da geleneksel finansal sistem için bir tehdit olup olmadığı konuşuluyor. Peki, bunun tam tersi de geçerli olabilir mi, hükümetler Bitcoin (BTC) için bir tehdit olabilir mi? Tabii ki. Hatta muhtemelen Bitcoin’in hükümetler için bir tehdit olduğundan daha çok hükümetler Bitcoin için bir tehdit.
Yine de ilginç bir şekilde her ne kadar zaman zaman bazı yasaklama girişimlerinde bulunulsa bazı engeller konulsa ya da aslı astarı olmayan suçlamalar yapılsa da Bitcoin ve kripto para birimleri 12 yıldır hayatımızda. 12 yıldır hayatımızda olmalarını bir kenara bırakalım artık hükümetler dahi kripto para birimlerine ılıman yaklaşıyor, küresel anlamda büyük şirketlere değinmiyorum bile… Ama hala Bitcoin’in yok olacağını düşünenler var gibi.
“Hükümetler Bitcoin’i Yok Edebilir”
Eski kongre üyesi Ron Paul yaptığı son açıklamalarda, hükümetlerin Bitcoin üzerinde baskısı olduğunu ve “güvenli liman” olarak görülen varlığın aslında sanıldığı kadar güvenli olmadığını dile getirdi. Paul’a göre hükümetler Bitcoin için bir tehdittir ve Bitcoin’i bitirme güçleri olduğu için bitirecekler.
Aslında Paul’un açıklamalarına göre dolara karşı tehdit olabilecek her türlü varlığın önünü kesmek konusunda girişimler olabilir. Yani bu durumda altın gibi yıllardır “güvenli liman” olarak kabul edilen varlıkların da önüne engeller çıkarılabilir. Dolayısıyla Paul’un bu açıklamalarından “hükümetler”den ziyade “ABD hükümeti”nin bir tehdit unsuru olduğu anlaşılıyor. Çünkü güncel ekonomik durum göz önüne alındığında dolar enflasyon tehdidi ile karşı karşıya ve hatta belki de büyük bir tehdidin tam ortasında. Bu sebeple Amerika’nın dolardan kaçışı engellemek için dolara alternatif olabilecek varlıklara girişi engellemek isteyeceği düşünülebilir.
Peki, Amerika bunu nereye kadar engelleyebilir? Ya da farklı hükümetler de kendi para birimlerini korumak için Bitcoin’i yasaklama kartını kullanmak ister mi?
Belki de bu noktada asıl sorulması gereken soru şudur: Kripto para birimleri ya da daha spesifik olarak Bitcoin yasaklanabilir mi?
Kripto Paralar Yasaklanabilir Mi?
Bu sorunun cevabı tabii ki “evet”. Ama Bitcoin’i yasaklamak ile kullanımını tamamen engellemiş olmazsınız. Rusya’da olduğu gibi hükümet vatandaşlarının Bitcoin yatırımı yapmasını, alım satım işlemlerini gerçekleştirmesini ya da kripto paralarda kazanç sağlamasını “yasaklayabilir” ama engelleyemez.
Çünkü dünya git gide merkezsiz bir hale geliyor ve artık hükümetlerin koyduğu yasaklar sınır dışındaki fırsatların değerlendirilmesini engellemiyor. Böyle bir durum olması halinde “yasadışı” sayılsa dahi Bitcoin yatırımı yapılabiliyor. Örneğin; Rusya’da Bitcoin almak yasak ama Rus vatandaşlarının hiçbir şekilde Bitcoin yatırımı olmadığını söyleyebilir miyiz?
Bu noktada Bitcoin’i tamamen yasaklayan ülkeler arasında Makedonya, Pakistan, Bangladeş, Bolivya ve Suudi Arabistan sayılabilir. Ancak bu ülkelerdeki vatandaşların Bitcoin’den tamamen uzak tutulduğu söylenemez.
Bitcoin Türkiye’de Yasal Mı?
Türkiye, şu an için Bitcoin ya da kripto para birimleri konusunda net bir tavır sergilemedi. Ancak yapılan son açıklamalarda kripto para birimleri ile ilgili çalışmaların yapıldığı ifade ediliyor.
Örneğin; Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı 1 Mart’ta yaptığı açıklamalarda, kripto paralarla ilgili dünya genelinde oluşan tedirginliği paylaştıklarını ve konuyu yakından takip ettiklerini dile getirmişti. Bununla birlikte geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanlığı’nın kripto para borsalarından kullanıcının dijital para cüzdan numarasını, kullanıcı türünü (bireysel ya da tüzel), kullanıcı kimlik türünü (TCKN, VKN, yabancı kimlik no ya da pasaport no), kullanıcı kimlik numarasını, kullanıcı unvanını, kullanıcı kayıt zamanını, stok zamanını, stok varlık miktarını ve stok varlık kurunu talep ettiği ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine Bakanlık, bu bilgilerin gerekli durumlarda zaten istendiğini ve durumun yeni gelişme olmadığını belirtmişti.
Bitcoin’i Yasaklamak Mantıklı Mı?
Geleneksel finans sistemi savunucularına göre Bitcoin çok zararlı ve yasaklanması gerekiyor. Ancak ekonomistlerin büyük çoğunluğu artık Bitcoin’i yasaklamak yerine kabul etmek ve gerekli düzenlemeleri yapmak gerektiğine inanıyor. Çünkü piyasa değeri 1 trilyon doların üzerinde olan ve büyük şirketlerin dahi kullanmaya başladığı bir varlığa yasak getirmek hiç mantıklı değil. Bu noktada toplam kripto para piyasası değerinin de 2 trilyon dolara yaklaştığını hatırlatmak gerekiyor.
Bununla birlikte Bitcoin’in ve kripto para birimlerinin sadece bir yatırım aracı ya da hızlı para kazanma yolu olarak görülmediğini de unutmamak gerekiyor. Bitcoin ve kripto para birimleri prosedürleri ortadan kaldıracak, işlem ücretlerini çok aşağı seviyeler çekecek ve kayıt işlemlerini kolaylaştırarak zamandan tasarruf edilmesini sağlayacak teknolojik gelişmeyi de beraberinde getirdi.
Nasıl ki internet ilk başlarda kötülendiyse, yasaklamak adına adımlar atıldıysa ve bu çabaların hepsi boşa çıktıysa kripto para birimlerinin de ileride benzer bir konuma geleceğini düşünüyorum. Çünkü “hiçbir şey gelişimin ve değişimin önüne engel olamaz”.