Değerli arkadaşlarım burada yer alan bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR. Yapmış olduğum analiz ve değerlendirmeler teknik verilere dayalı eğitim çalışmasıdır.(Analiz tarihi: 08.10.2018)
Bitcoin, 6620$ seviyesinden açtığı haftalık barını 6590$ seviyesinden kapatarak, değerini aynı seviyede tutmuş oldu. Tüm hafta boyunca fiyat hareketinin 6400$ – 6685$ aralığında dalgalanması ise piyasanın durağan seyrini net bir şekilde yansıttı. Bitcoin’ deki bu yatay hareketin, yatırımcılar üzerinde, bir yöne doğru sert hareket olacağı yönünde beklenti oluşmasına neden olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım. Şimdi hafta içerisindeki gerçekleşen teknik olayları inceleyerek devam edelim.
Bitcoin’ in bu haftaki teknik hareketinin çok sade olduğunu söyleyebilirim. Haftanın ilk üç günü satış baskısının hakim olduğunu ve FIBO2 0.236 (6484$) seviyesinin destek olarak çalıştığını görüyoruz. Çarşamba günün bu desteğin altına sarkma olsa da kapanışın destek seviyesinin üzerinde olduğunu ekleyelim. Müteakip iki günde ise gelen alımlar fiyatı L1 trendine kadar taşımış. Burada L1 trendi önceden de olduğu gibi direnç olarak çalışmış. Hacim desteği ve yeterli talep olmayınca da hafta sonu bir miktar satışın olduğunu görüyoruz. RSI indikatörü fiyat hareketiyle birlikte yatay seyrederken, hacim tarafında ise önceki haftalara nazaran düşüş gerçekleşmiş. Bu gelişmeler neticesinde esas değerlendirmemizi yapabiliriz.
İki haftadır saymaya devam ediyorum, bu hafta da devam edeyim: Bitcoin, bu hafta 6000$-7000$ bandına 7 günlük bar daha ekledi ve son 119 günün 88 günü bu bant aralığında kalmış oldu. Bitcoin’ deki bu durağan seyrin sıkıcı bir hal aldığını gözlemliyorum. Piyasayı takip eden birçok kişi gibi bende yataydan kurtulmayı müteakip bir yöne trendin oluşmasını bekliyorum. Bu bağlamda L1 trendinin geçilememesini kısa vade için olumsuz olarak değerlendiriyorum. Tabi bu BTC’ nin sert düşeceği anlamına gelmiyor ki piyasa yapıcıları da BTC’ yi bu seviyelerde dengelemeye devam ediyor. L1 trendinin baskısı devam ettiği sürece fiyatın öncelikle FIBO2 0.236 (6484$) desteğini alarak hareketinde devam edeceği kanaatindeyim. Bu seviyenin altına gerçekleşecek günlük kapanışlar satış baskının artıracaktır. Bu durumda ise L0 trendi destek olarak gündeme gelecektir. Fiyatın L0-L1 aralığındaki sıkışması ise geçtiğimi hafta belirttiğim üzere 20-21 Ekim tarihlerine kadar devam edebilir. Ancak özellikle ayın ortasında itibaren bir yöne kırılım için yakın takipte bulunmak uygun bir hareket tarzı olacaktır. Piyasa yapıcıları daha da sıkmak isterlerse D (6100$) seviyesinin desteğinde yatay harekete devam edilebileceği de alternatif bir plan olarak düşünülebilir. Bununla birlikte yine geçtiğimiz hafta belirttiğim, piyasa yapıcının ayı veya boğa tuzağı yapabileceği olasılığını yeniden hatırlatmak istiyorum.
Fiyat hareketinin yatay seyretmesi hareketli ortalamaların daha da birbirine yaklaşmasını sağlıyor. Hatta bu haftaki grafiğimizde WMA21 ile WMA50’ nin artık üst üste geldiğini gözlemliyoruz. Bu şekilde sıkışmadan sonra fiyatın tüm ortalamaların üzerinde geçiş yaparak orta ve uzun vade için sağlıklı bir trend oluşturması beklentim giderek artıyor.
Lineer ölçekli günlük grafik üzerinde de BTC için önemli destek ve direnç seviyelerini belirtmek istedim. Tabi buradan, fiyat hareketi bu çizgilere göre hareket eder sonucuna ulaşmak yanlış olacaktır. BTC’ nin orta ve uzun vade hareketlerinde bu seviyeleri takip etmenin alım satım yaparken kar alma, stop uygulama, alım yeri belirlemede faydalı olacağını değerlendiriyorum.