Bazen Bitcoin kullanıcıları yaptıkları işlemleri geri alamama sorunuyla karşılaşabiliyor. Bu durum kripto paralara karşı kullanılabiliyor. Bazı eleştiriler geri döndürülemeyen bir para birimine yatırım yapmanın riskli olacağını ve bu para birimini yasallaştırmanın büyük hata olacağını savunuyor.
Bitcoin işlemleri geri alınabilir mi? Cevap hem evet hem de hayır. Bitcoin işlemlerinin geriye alınabilme ihtimali var ancak gerçekleşebilmesi için bazı koşulların sağlanması gerekiyor.
Bitcoin yapı itibariyle çift harcama sorununun önüne geçebilmek için yaratıldı. Merkezi piyasada bazı kurallar, düzenlemeler ve onaylama prosedürlerinden sonra işlemler geriye alınabiliyor. Ancak Bitcoin merkezsiz ve bir birim tarafından yönetilmediği için doğal olarak geriye al tuşu bulunmuyor. Bitcoin işlemini geriye alabilmek için oldukça karmaşık adımlar izleniyor.
Bir Bitcoin işlemini geri alabilmek için işlemin Blockchain üzerinde henüz hiç onaylanmamış olması gerekiyor. Diğer bir değişle bir işlem yaptınız ve bunu 1 madenci ya da onaylayıcı onaylayıp Blockchain’e yazdı, artık işlemin geri dönmesi neredeyse imkansız.
Bitcoin işlemlerini geriye alabilmek için 2 ayrı yol bulunuyor; İşlem ücretiyle yer değiştirmek ve çift harcama. İki yolda da önce işlemin onaylanıp onaylanmadığı kontrol edilir. Herhangi bir Blockchain tarayıcısından işlem hash’iyle birlikte işlemin onay durumu görülebilir. Eğer henüz onay almamışsa yeni bir işlem yaparak ancak madenci işlem ücretini daha fazla tutmak vasıtasıyla eski işlem yenisiyle yer değiştirilebilir. Böylece ilk işlemdeki para hesaba dönecektir. Tabii bu yöntem sadece “işlem ücretiyle değiştir” özelliği olan cüzdanlarda çalışıyor.
Çift harcama ile kullanıcı eski işlemle tam aynı değerde işlem yaparak ve işlem ücretini yüksek tutarak işlemin geri dönmesini sağlayabilir. Bu yöntemlerdeki en büyük sorun işlem ağda onaylandığı zaman kullanıcının kurtarma yapmaya çalışırken daha fazla kayıp vermesine yol açması. Sonuç olarak Bitcoin işlemlerini geriye almak teorik olarak mümkün ancak pratik olarak oldukça zor.
Kaynak: Zycrypto