14 Ağustos günü ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu (BLS) Temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) enflasyon verilerini yayınladıktan sonra Bitcoin 61.809 dolara kadar yükseldi. Bu veriler Haziran ayında kaydedilenden daha düşük olan %2,9 seviyesindeydi. Ancak bu sürecin karmaşık olduğu kanıtlandı çünkü önde gelen kripto paranın fiyatı kısa sürede 60.000 dolarlık fiyat işaretinin altına düştü.
Bitcoin Cephesinde Neler Oluyor?
Bir varlığın fiyatı genellikle yatırımcıları yanıltarak bir yönde hareket ettiğinde ve ardından hızla yönünü değiştirdiğinde volatilite meydana gelir. Bu, BLS Temmuz ayı TÜFE’sini yayınladıktan sonra neredeyse 62.000 dolara yükselen Bitcoin ile gerçekleşti. Piyasa yerleştikçe önde gelen kripto para trendini tersine çevirdi ve kritik bir direnç seviyesi oluşturmuş gibi görünen 60.000 doların altına düştü. Bu yazının yazıldığı sırada Bitcoin, son 24 saatte %8 düşerek 58.069 dolardan işlem görüyor.
9 Ağustos’ta 62.400 dolara ulaştığından beri amiral gemisi kripto para 60.000 doların üzerinde tutunmayı zor buldu ve o zamandan beri karla sonuçlanan günlük işlem sayısını azalttı. Günlük işlem hacminin kar/zarar oranının (yedi günlük hareketli ortalama kullanılarak) bir değerlendirmesi, 15 Ağustos günü Bitcoin yatırımcılarının kardan daha fazla kayıp kaydettiğini gösteriyor.
Yazının yazıldığı sırada verinin değeri 0,88’di ve bu da bugün şimdiye kadar zararla sonuçlanan her işlem için yalnızca 0,88 işlemin kar getirdiğini gösteriyor. Ayrıca son 24 saatte negatif fonlama oranıyla kanıtlandığı gibi short pozisyonlara olan talepte bir artış görüldü. Bu yazının yazıldığı tarih itibarıyla kripto para borsalarındaki paranın fonlama oranı -%0,004 olarak kayda geçti.
Bir varlığın fonlama oranı negatif olduğunda short pozisyonlara olan talep daha fazladır. Bu, daha fazla sayıda yatırımcının varlığı satın alıp bir yükseliş bekleyen yatırımcıdan daha fazla fiyat düşüşü beklentisiyle varlığı satın aldığı anlamına gelir.
Bitcoin Grafik Analizi
Bitcoin’in 60.000 dolar fiyat seviyesinin altına düşmesi fiyatını 20 günlük üstel hareketli ortalamasının (EMA) altına itti. Bu, token’ın son 20 işlem günündeki ortalama fiyatını ölçüyor. Bir varlığın fiyatı bu hareketli ortalamanın altında işlem gördüğünde kısa vadede düşüş eğilimi veya aşağı yönlü momentum sinyali verir. Bu, son fiyat hareketinin son 20 gündeki ortalamadan daha zayıf olduğunu gösterir.
Bitcoin bu önemli hareketli ortalamadan daha fazla düşerse 54.847 dolar seviyesindeki bir sonraki destek seviyesine düşebilir. Ancak piyasa duyarlılığı düşüşten yükselişe geçerse token’ın fiyatı 60.000 dolar seviyesini geri alabilir ve 61.388 doların üzerinde işlem görebilir.