Bitcoin fiyatı 73.777 doları gördükten sonra burayı zirve olarak işaretledi ve halen aşabilmiş değil. Geçen hafta 57.000 doların altına kadar düşen BTC altcoinlerde önemli kayıpları tetiklese de Cuma günkü ETF girişleri moral motivasyonu artıracak cinstendi. Peki son 24 saatte ne gibi önemli gelişmeler yaşandı? Yatırımcıları şimdi neler bekliyor?
Kripto Para Piyasaları Son Durum
Kısa süre önce SEC, Robinhood platformuna kayıtsız kripto hizmeti nedeniyle dava açma niyetini gösteren Wells Bildirimini gönderdi. Kripto davalarıyla öğrendiğimiz bu bildirim karşıdaki şirketi yaklaşan dava konusunda bilgilendiriyor. ABD piyasaları açılmadan gelen duyuru bugünkü ETF iyimserliğini ne ölçüde baltalayacak bunu göreceğiz.
Diğer yandan SEC bölgede hizmet veren çok fazla şirkete dava açtığı için bu artık normalleşti. Eskiden şirketler için ölüm gibi bir şeye benzese de yıllardır devam eden davaların sonunda SEC’in elinin o kadar da güçlü olmadığını gördük. Belki de bu yüzden BTC fiyatı devasa kayıplar şimdilik yaşamadı.
10 Yıl Sonra Uyanan Bitcoin’ler
Satoshi Nakamoto’nun hala aktif olduğu dönemden kalma uyuyan bir balina adresi uyandı. 10 yıl önce 687 BTC tutmaya başlayan adres 6 Mayıs günü cüzdandaki varlıkları 2 yeni adrese taşıdı. Cüzdan ilk olarak 625.43 Bitcoin’i bc1qky ile başlayan bir adrese, kalan 61.9 BTC’yi ise bc1qdc’ye aktardı.
Fortune raporuna göre, toplam 1,75 milyon Bitcoin cüzdanı on yılı aşkın bir süredir aktif değil. Fiyat henüz 2 haneliyken alım yapan yatırımcıların varlıklarının önemli kısmı atıl durumda. Hareketsiz cüzdanlardaki toplam varlık miktarı 121 milyar dolar değerinde.
21 milyonluk maksimumu arzın 1.798.681 BTC’lik kısmı büyük ölçüde dolaşımdan çıkmış durumda.
1 Milyar İşlem Rekoru
15 yılın ardından Bitcoin ağı nihayet 1 milyarıncı işlemini gerçekleştirdi. Önemli bir kilometre taşı da böylece geride bırakıldı. Satoshi Nakamoto’nun 3 Ocak 2009’da ağın ilk bloğunu çıkarmasından 15 yıl, dört ay ve dört gün sonra günlük ortalama 178.475 işlem gerçekleşti ve 1 milyar eşiği aşıldı.